انواع صحافی سررسید

انواع صحافی سررسید

انواع صحافی سررسید

  1. ته دوخت
  2. فنری
  3. چسب گرم
  4. کلاسوری

اهمیت صحافی سررسید

صحافی سررسید در کیفیت نهایی سررسید تاثیر زیادی دارد، چرا که این صحافی است که برگه‌ها را در طول یک سال به طور منظم کنار هم نگه می‌دارد. تصور کنید کیفیت چسب صحافی خوب نباشد و بعد از مدتی خاصیت چسبندگی خود را از دست بدهد؛ یا دوخت برگه‌ها با گذشت زمان باز و تمام برگه‌های سررسید از هم جدا شود.

یکی دیگر از کاربردهایی که صحافی سررسید می‌تواند داشته باشد، امکان اضافه یا کم کردن برگه‌ها به راحتی در هر زمان است. به خصوص کسانی که از سررسید در محل کار استفاده می‌کنند، گاهی نیاز به گذاشتن یک برگه اضافی در بین برگه‌ها دارند که برای این کار صحافی کلاسوری کاربرد دارد.

 علاوه بر این، صحافی بر ظاهر سررسید هم اثر زیادی دارد، و در صورتی که به هر دلیلی کیفیت صحافی خوب نباشد، ظاهر سررسید، اتصال جلد به برگه‌ها و اتصال خود برگه‌ها به یکدیگر از بین می‌رود و عملا سررسید دیگر نه کاربرد دارد، و نه زیبایی.

تاثیر صحافی بر قیمت سررسید

همانطور که جنس جلد سررسید، جنس و تعداد برگه های آن، یا انواع روش چاپ لوگو روی سررسید بر روی قیمت سررسید تاثیر می‌گذارند، انتخاب روش صحافی هم بر قیمت نهایی سررسید تاثیرگذار است. معمولا صحافی کلاسوری بیشترین هزینه را در انواع روش صحافی دارد که علت آن استفاده از متریال مخصوص کلاسوری کردن سرسید است.

حالا که اهمیت صحافی سررسید را می‌دانیم، به معرفی 4 روش متداول از انواع صحافی سررسید می‌پردازیم تا ببینیم کدام روش برای چه سررسیدی بهتر است.

انواع صحافی سررسید

صحافی روی سررسید، هم به صورت دستی و هم به صورت اتوماتیک انجام می‌شود. روش دستی توسط نیروی انسانی صورت می‌گیرد، و طبعا کیفیت آن نسبت به سایر روش‌های صحافی ممکن است کمتر باشد. ضمن اینکه برای تعداد بسیار بالا هم امکان صحافی به صورت دستی وجود ندارد.

اما روش اتوماتیک شامل دو حالت نیمه اتوماتیک و تمام اتوماتیک یا لاین است که قطعا صحافی لاین بالاترین کیفیت را تحویل می‌دهد؛ علاوه بر این، برای صحافی سررسید در تیراژ بالا هم انتخاب می‌شود.

صحافی ته دوخت سررسید

روش صحافی ته دوخت، قدیمی‌ترین روش صحافی است که نه فقط برای سررسید بلکه برای کتاب‌ها هم از دوران گذشته استفاده می‌شد. با این تفاوت که در دوران قدیم، صرفا با دست و توسط نیروی انسانی انجام می‌شد، اما امروزه با دستگاه‌های نیمه‌اتوماتیک یا تمام‌اتوماتیک (لاین) هم قابل انجام است.

احتمالا اصطلاح سررسیدِ مثلا 20 فرمی یا 19 فرمی را شنیده‌اید. چند فرمی بودن سررسید به چه معناست؟ وقتی برگه‌ها به نسبت تعداد صفحات نهایی سررسید در دسته‌های 8، 16 یا 32 تایی با نظم مخصوص (نسبت به تاریخ صفحات و شماره بندی آنها)  در دستگاه مخصوص تا شده و به هم دوخته می‌شوند، به هر کدام از این دسته‌ها یک فرم می‌گویند.

بعد از آن توسط سنبه، روی کاغذها سوراخ‌هایی ایجاد می‌شود که از طریق همین سوراخ‌ها، کاغذها با نخ مخصوص به هم دوخته می‌شوند. نوع دوخت به صورت صاف یا گرد، به انتخاب چاپخانه یا مشتری انجام می‌شود.

بعد از آن تمام فرم‌ها با ترتیب کنار هم قرار می‌گیرند و با چسب مخصوص به هم چسبانده می‌شوند تا برای قرار گرفتن داخل جلد آماده شوند.

همچنین این چسب باعث محکم‌تر شدن اتصال نخ به کاغذها می‌شود. بخاطر استفاده از چسب و دوخت در کنار هم، صحافی ته دوخت به اسم صحافی چسب و دوخت نیز شناخته می‌شود.

نمای بسیار نزدیک صحافی ته دوخت در سررسیدهای بدون جلد

در روش صحافی ته دوخت، هم کیفیت چسب و خاصیت چسبندگی آن مهم است، و هم کیفیت نخ و کامل و دقیق انجام دادن فرایند دوخت. سامانه چاپ آنلاین چاپاتو استفاده از بهترین کیفیت چسب و نخ صحافی با ماندگاری بالا، و همچنین انجام شدن فرایند صحافی با دستگاه لاین (تمام اتوماتیک) با کمترین میزان خطا را تضمین می‌کند.

تفاوت چسب گرم و سرد در صحافی ته دوخت:

گاهی اوقات باز کردن صفحات سررسید بخاطر اتصال سطح زیادی از برگه‌ها به هم، سخت می‌شود. علت این موضوع این است که از چسب گرم برای صحافی استفاده شده است. در صورتی که این موضوع برای شما مهم است، حتما به چاپخانه مورد نظرتان تذکر دهید که از چسب سرد برای صحافی ته دوخت استفاده کنند.

مزایای صحافی ته دوخت:

  • محکم بودن
  • ماندگاری بالای سررسید

معایب صحافی ته دوخت:

  • ظاهر ساده
  • زمان‌بر بودن
  • مناسب نبودن برای جلدهای گالینگور

صحافی فنر

اگر در دوران مدرسه دفاتر یا کتاب‌هایتان را برای سیمی کردن به لوازم التحریری محل داده باشید، حتما روال کار و دستگاه سیمی کردن کتاب را دیده اید. تمام برگه‌های کتاب با همان ترتیب، از هم جدا شده، روی هم قرار می‌گیرند و از یک طرف (در کتاب های به زبان فارسی از سمت راست) پانچ می‌شوند. سپس فنر از بین قسمت‌های پانچ شده رد می‌شود و برگه‌ها از طریق فنر به هم متصل می‌شوند.

همین فرایند در مقیاس بزرگ‌تر، با کیفیت بسیار بهتر، استحکام بیشتر و فنر ضخیم‌تر، برای صحافی فنر سررسید انجام می‌شود.

البته در صحافی فنر سررسید، فرم‌بندی برگه‌ها انجام می‌شود. یعنی برگه‌ها به صورت دسته‌های 8، 16 یا 32 تایی در کنار هم قرار گرفته و یک فرم را تشکیل می‌دهند.

معمولا برای سررسیدهایی که روزشمار هستند، بخاطر اینکه تعداد کل برگه‌های سررسید زیاد است، قطر فنرهای داخل سررسید بیشتر است. همین باعث می‌شود که ضخامت کلی سررسید زیاد باشد و در دست گرفتن آن هم کمی سخت خواهد بود. علاوه بر این، وزن زیاد سررسید ممکن است باعث کم شدن عمر سررسید شود.

نمای بسیار نزدیک صحافی فنری

در سررسید تبلیغاتی که معمولا چند لت یا صفحه اضافی در بین صفحات سررسید برای چاپ اختصاصی تبلیغات در نظر گرفته می‌شود، صحافی فنری بخاطر بیش از حد سنگین شدن سررسید مناسب سررسید تبلیغاتی نیست. برای دفتر نوبت‌دهی لیزر یا چاپ دفتر نوبت دهی منشی معمولا از صحافی فنری استفاده می‌شود، چون حجم برگه‌ها زیاد نیست و ورق زدن آن هم بخاطر مدل فنری، راحت‌تر است.

مزایای صحافی فنر:

  • ورق زدن آسان
  • کامل باز شدن صفحات
  • امکان نوشتن در تمام سطح برگه
  • استفاده در صحافی کردن تقویم رومیزی

معایب صحافی فنر:

  • ماندگاری کمتر نسبت به صحافی دوخت
  • سنگین شدن سررسید در صورت داشتن برگه‌های زیاد
  • عدم تناسب با سررسیدهای رسمی یا سررسید تبلیغاتی

صحافی چسب گرم:

اگر بخواهیم مثال ملموسی از صحافی چسب گرم بزنیم، کتاب‌های درسی یا برگه یادداشت با سرچسب، مثال خوبی هستند.

فرایند صحافی چسب گرم به این صورت است که تمام برگه‌ها بعد از فرم شدن، به ترتیب مورد نظر روی هم قرار می‌گیرند. سپس از ناحیه‌ای که قرار است برگه‌ها به هم متصل شوند چسب‌کاری می‌شوند.

بعد از خشک شدن، فرم‌ها به جلد متصل می‌شوند و صحافی سررسید تکمیل می‌شود.

سررسیدهای که به روش چسب گرم صحافی می شوند، عموما برای نوشتن روی تمام صفحه مناسب نیستند، چون باز شدن برگه‌ها به طور کامل امکان پذیر نیست.

معمولا سررسیدهای عمومی در بازار به روش چسب گرم صحافی شده‌اند.

سررسیدهای قطع پالتویی یا جیبی مثل تقویم پالتویی 1404 را می‌توان با روش صحافی چسب گرم تولید کرد، چون تعداد برگه‌ها و وزن نهایی سررسید کم است.

تصویر مینیمال و وکتوری صحافی ته چسب در کتاب و سررسید

مزایای صحافی چسب گرم

  • قیمت ارزان
  • سرعت بالا
  • مناسب برای سررسیدهای قطع جیبی یا پالتویی

معایب صحافی چسب گرم

  • طول عمر کمتر سررسید
  • احتمال باز شدن برگه‌ها از هم
  • سخت باز شدن کامل صفحات
  • مشکل بودن نوشتن در تمام سطح صفحه

چاپاتو، برای چاپ سررسید تبلیغاتی روش صحافی چسب گرم را پیشنهاد نمی‌کند.

صحافی کلاسوری

در این روش، از قفل کلاسوری برای کنار هم نگه داشتن برگه‌ها استفاده می‌شود. یعنی قفل کلاسوری در قسمت داخلی و وسط جلد نصب شده و کاغذهای پانچ شده در این قفل قرار می‌گیرد.

جلد سررسیدهایی که با صحافی کلاسوری تولید می‌شوند، عموما از نوع مرغوب و ارگانایزر هستند.

مهم‌ترین مزیت این نوع سررسیدها این است که بعد از تمام شدن برگه‌ها، یا حتی بعد از پایان سال، می‌توان برگه‌های جدید به جلد اضافه کرد و مجددا از آن استفاده کرد.

این مزیت برای سررسیدهای تبلیغاتی بسیار کاربرد دارد، چون مدت زمان تبلیغ آن‌ها طولانی‌تر می‌شود.

همچنین امکان اضافه کردن لت گلاسه با چاپ اختصاصی تبلیغاتی روی آن هم به تعداد دلخواه وجود دارد.

مزایای صحافی کلاسوری:

  • ورق زدن آسان
  • تحمل وزن تعداد برگه زیاد
  • امکان نوشتن در تمام سطح برگه
  • اضافه کردن یا کم کردن برگه‌ها در زمان دلخواه به آسانی
  • امکان اضافه کردن لت گلاسه تبلیغاتی به تعداد و در زمان دلخواه
  • امکان استفاده از جلد حتی بعد از تمام شدن برگه یا برای سال جدید

سررسید کلاسوری باز شده برای نشان دادن صحافی کلاسوری، یکی از انواع صحافی سررسید

معایب صحافی کلاسوری:

  • قیمت بیشتر
  • اندازه بزرگ‌تر
  • عدم تناسب با سررسیدهای رسمی
  • سنگین‌تر بودن نسبت به سایر انواع سررسید

پاسخ به سوالات متداول درباره انواع صحافی سررسید

1-برای چاپ سررسید تبلیغاتی کدام صحافی مناسب است؟

معمولا صحافی ته دوخت یا فنری برای سررسیدهای تبلیغاتی مناسب‌تر هستند.

2-ارزان‌ترین روش صحافی سررسید کدام است؟

صحافی چسب گرم، ارزان‌ترین روش صحافی است که البته کیفیت پایین‌تری هم دارد.

3-کدام صحافی، ماندگاری و عمر بیشتری دارد؟

قطعا صحافی ته دوخت، عمر سررسید را طولانی‌تر می‌کند.

4-تفاوت صحافی فنری با صحافی کلاسوری در چیست؟

در صحافی فنری برگه ها با فنرهای کوچک کاملا به هم متصل شده و امکان جدا شدن آن‌ها بدون آسیب دیدن برگه‌ها وجود ندارد. اما در صحافی کلاسوری، قفل کلاسور باز می‌‍شود و برگه‌ها به راحتی و بدون آسیب، برداشته یا اضافه می‌شوند.

5-تعداد صفحات سررسید من زیاد است، بهترین صحافی کدام است؟

برای سررسیدهایی با تعداد برگه‌های زیاد، بهترین صحافی، روش ته دوخت است.

6-برای چاپ پلنر یا سررسید روزانه، بهترین روش صحافی چیست؟

برای سررسیدهایی که به صورت روزانه استفاده می‌شوند، یا پلنر روزانه هستند بهترین روش صحافی، فنر است که باعث تورق آسان می‌شود.

7-علت تفاوت قیمت انواع روش‌های صحافی سررسید چیست؟

متریال مورد استفاده، ماندگاری بیشتر، فرایند طولانی‌تر و دستگاه‌های مورد نیاز، همه در قیمت نهایی صحافی تاثیرگذارند.

;